برای اینکه بتوانید از تجهیزات و لوازم الکتریکی مختلف استفاده کنید اولین نکتهای که باید به آن دقت کنید، استانداردها و گواهی آن تجهیزات هستند. استاندارد iec به طور کلی استانداردی بینالمللی بوده که اجماع جهانی و خرد هزاران متخصص فنی را منعکس میکند که توسط کشورهای مختلف برای شرکت در این استاندارد ارائه شدهاند.
به طور کلی این استاندارد دستورالعملها، قوانین و یا حتی تعاریفی ارائه میدهند که برای طراحی، ساخت، نصب، آزمایش، گواهی، نگهداری و تعمیر دستگاهها و سیستمهای الکتریکی و الکترونیکی به کار برده میشود. این استاندارد برای دستگاههای یو پی اس نیز کاربردی است. به عبارتی بهتر این استاندارد برای پیشنیازهای عملکرد UPS، استاندارد و متدهای تست است. موضوع مورد بحث در این مقاله استاندارد IEC در خصوص دستگاههای یو پی اس است. این استاندارد در ایران نیز توسط سازمان ملی استاندارد ایران ترجمه و به عنوان سند رسمی استاندارد این محصول با شماره ISIRI 7027 در کشور مورد استفاده قرار می گیرد.
در مقالات قبلی در مورد تکنولوژی و توپولوژی یو پی اس توضیحاتی ارائه دادهایم اما در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا شما را با این استاندارد و طبقهبندی عملکرد خروجی یو پی اس ها بر اساس آن آشنا کنیم.
استاندارد 62040 IEC چیست؟
در ابتدا قصد داریم به شرح بیشتر و دقیقتر این موضوع بپردازیم که استاندارد iec چیست؟ و یا اینکه این استاندارد دارای چه کاربردهایی است؟ لازم است بدانید که استاندارد IEC در واقع مخفف International Electrotechnical Commission بوده و یکی از مهمترین استانداردهای بینالمللی برق به حساب میآید. این استاندارد در اصل کمیسیون بینالمللی الکتروتکنیک وابسته به سازمان بینالمللی استاندارد ISO است که در زمینه تدوین استاندارد صنعت برق، ارزیابی، انطباق محصولات و یا نحوه نصب تمامی فناوریهای الکتریکی فعال است.
این استاندارد به منظور مدیریت کیفیت و ریسک بسیار اهمیت دارند. از دیگر موارد اهمیت این استاندارد همچنین میتوان به این امر اشاره کرد که موجب میشود تجارت جهانی و رشد اقتصادی توسعه پیدا کند و تولید محصولات، سیستمها، خدمات ایمن و کارآمد را تشویق نماید. این نوع از استانداردهای بینالمللی نیز در اغلب کشورها و یا مناطق به منظور تبدیل شدن به استانداردهای ملی و یا منطقهای پذیرفته و به کار برده میشوند. استاندارد 62040 IEC دارای کاربردهای مختلفی است.
از جمله این کاربردها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تولید برق
- تجهیزات ضد انفجار
- تجهیزات نیمه هادی
- فیبر نوری
- انواع باتریها
- انرژی خورشیدی
- انواع تجهیزات الکترونیک
- مغناطیس و الکترومغناطیس
- فناوری پزشکی
- سازگاری الکترومغناطیسی
- قابلیت اطمینان
- طراحی و توسعه
- ایمنی و محیط زیست
به طور کلی این استاندارد بینالمللی برای تمامی فناوریهای برقی و الکترونیکی و تمامی دیگر تجهیزات مرتبط به آن استفاده میشود.
در مورد استاندارد iec 62040 لازم است بدانید که 62040 برای یو پی اس بوده که شامل 3 بخش 1-62040، 2-62040، 3-62040 شده که این استانداردها توسط سازمان ملی استاندارد ترجمه شده و با شماره 7027 مشخص شده که این مورد نیز شامل 3 بخش زیر است:
- ISIRI 7027-1-1: سیستم های برق اضطراری (UPS) – بخش 1-1: الزامات عمومی و ایمنی برای UPS مورد استفاده در مکان دسترسی محدود
- ISIRI 7027-1-2: سیستم های برق اضطراری (UPS) – قسمت 1-2: الزامات عمومی و ایمنی برای UPS مورد استفاده در مکان های دسترسی نامحدود
- ISIRI 7027-3: سیستم های برق اضطراری (UPS) – قسمت 3: نحوه تعیین عملکرد و الزامات تست
در صورت تمایل شما میتوانید در شرکت صنایع الکترونیک نامیرا نیرو علاوه بر خرید انواع دستگاههای یو پی اس و تمامی تجهیزات جانبی آن، از طریق مشاوره تخصصی رایگان، اطلاعات کاملی را از طریق کارشناسان این مجموعه در مورد این استاندارد دریافت کنید.
طبقه بندی عملکرد خروجی یو پی اس ها بر اساس استاندارد IEC
افرادی که قصد دارند دستگاه یو پی اس خریداری کنند و از مزایای آن بهرهمند شوند معمولا باید به موارد متعدد و مهمی دقت کنند که بتوانند دست به انتخاب درستی بزنند. توان، قیمت و ظاهر این دستگاه از جمله عوامل مهمی به شمار میروند که برای انتخاب دستگاه یو پی اس بسیار اثر گذار هستند. علاوه بر این کارایی این سیستم از دیگر عوامل مهم و موثری است که باید به آن توجه شود.
استاندارد عملکرد یو پی اس 3-62040 IEC، همه UPSها را بر اساس ویژگیهای خروجی آنها طبقهبندی میکند. در این مقاله، مرتبطترین بخشهای استاندارد IEC را خلاصه میکنیم.
ما ابتدا استاندارد عملکرد IEC UPS را مورد بحث قرار دادیم که به عنوان وسیلهای برای طبقه بندی استفاده میشود. از آنجایی که عملکرد خروجی دلیل اصلی برای انتخاب در کاربردهای خاص است، مهم است که قبل از خرید، این دانش پیش زمینه از استاندارد IEC را داشته باشید.
به منظور کمک به تولیدکنندگان برای نمایش دقیق محصولات خود و کمک به کاربران برای درک دقیق آنچه میخرند، 3-62040 IEC – روش مشخص کردن عملکرد و الزامات تست استاندارد ایجاد شد. عملکرد خروجی انواع یو پی اسهای استاتیک 2 را طبقه بندی میکند و الزامات آزمایشی را برای تایید عملکرد آنها فراهم می کند. عملکرد خروجی در سه قسمت AAA-BBCC مشخص شده است که در ادامه بخشهای نام برده شده استاندارد iec به تفصیل توضیح داده شده است.
وابستگی ورودی (استقلال مقدار خروجی از ورودی) (AAA):
بخش اول استاندارد های iec و طبقهبندی عملکرد خروجی دستگاه یو پی اس وابستگی ورودی نامیده میشود (یعنی اینکه چگونه ولتاژ خروجی UPS به کیفیت ولتاژ ورودی بستگی دارد). به طور کلی این مورد به صورت یکی از موارد زیر دستهبندی میشود:
- وابسته به ولتاژ و فرکانس (VFD)
- مستقل از ولتاژ (VI)
- مستقل از ولتاژ و فرکانس (VFI)
هر یک از آنها دارای قابلیتهای متفاوتی برای حل کردن مشکلات برق اعم از قطعی برق، کاهش تورم و موارد دیگری از این قبیل دارد. جدول 1 نشان دهنده این امر است که چگونه عملکرد وابستگی ورودی دستگاه یو پی اس به 7 نوع رایج از مشکلات برق مربوط است.
از جدول 1، واضح است که یک UPS VFI بالاترین عملکرد را در بین سه طبقهبندی دارد زیرا میتواند از قطع برق محافظت کند و هم تنظیم ولتاژ و هم فرکانس را انجام دهد. برای اطلاعات بیشتر در مورد رابطه بین ولتاژ و فرکانس ورودی و خروجی برای طبقه بندی VFD، VI و VFIجدول زیر را مشاهده نمایید.
* لازم به ذکر است که برخی دستگاههای یو پی اس VFD ممکن است اجزای سرکوب کننده و فیلتر کننده برای رسیدگی به ولتاژهای گذرا داشته باشند. همچنین در دسته IV فقط دستگاههای یو پی اس آنلاین میتوانند نوسانات ولتاژ و مشکلات متعددی اعم از اعوجاج از جمله هارمونیک، اینتر هارمونیک، بریدگی و مواردی از این قبیل را از بین ببرند.
شکل موج ولتاژ خروجی (BB):
بخش دوم طبقهبندی عملکرد خروجی یو پی اس، عملکرد شکل موج ولتاژ خروجی در حالت عادی (نویسه اول – یعنی زمانی که از برق شهری کار میکند) و در حالت انرژی ذخیره شده (نویسه دوم – یعنی زمانی که از باتری کار میکند) است. شکل موج ولتاژ خروجی به یکی از سه طبقهبندی زیر تقسیم میشود:
- موج سینوسی THD پایین که با S نشان داده شده است،
- موج سینوسی THD متوسط که با X و نشان داده می شود.
- موج غیر سینوسی (مثلاً پله ای یا مربعی) که با Y نشان داده می شود.
عملکرد خروجی پویا (کارایی خروجی دینامیک) (CC):
بخش سوم طبقهبندی عملکرد خروجی یو پی اس و یا استاندارد iec، عملکرد خروجی پویا است که نشان دهنده تغییرات ولتاژ خروجی است که در طول تغییرات در حالت کار (نویسه اول – یعنی هنگام انتقال بین حالتهای عملکرد عادی، بایپس، و انرژی ذخیرهشده) و با اعمال یا حذف بار (شخصیت دوم). تغییرات ولتاژ به یکی از سه طبقهبندی زیر تقسیم میشود:
- بدون وقفه با تنظیم ولتاژ ± 20% در کمتر از 10 ms
- تا 1 میلی ثانیه وقفه با تنظیم ولتاژ 20% ± در کمتر از 10 میلی ثانیه
- وقفه تا 10 میلی ثانیه با تنظیم ولتاژ +10٪، -20٪ در کمتر از 100 میلی ثانیه
لازم به ذکر است که انواع مختلفی از یو پی اسهای ثابت در بازار موجود است و هر کدام دارای ویژگیهای عملکردی متمایز هستند. رایجترین انواع به شرح زیر است:
- آماده به کار
- خط تعاملی
- تبدیل دوگانه بر روی خط
- تبدیل دلتا به صورت آنلاین
- تبدیل ترکیبی به صورت آنلاین
بسیاری از انواع UPS دارای چندین حالت عادی هستند که بر اساس استاندارد IEC دارای ویژگیهای عملکرد خروجی متفاوتی هستند. به عنوان مثال، یک یو پی اس آنلاین دوتایی تبدیل در حالت عادی بر روی خط ممکن است عملکرد خروجی VFI داشته باشد، در حالی که در حالت عادی با راندمان بالا، ممکن است عملکرد خروجی VFD داشته باشد. سه حالت متداول عملکرد وجود دارد:
- حالت عادی – UPS بار را با استفاده از منبع برق ورودی AC تغذیه می کند و دستگاه ذخیره انرژی (به عنوان مثال باتری، فلایویل و غیره) متصل است و در حال شارژ یا شارژ کامل است.
- حالت عادی با راندمان بالا – UPS بار را مستقیماً از منبع برق ورودی AC به منظور افزایش کارایی تغذیه میکند. دستگاه ذخیره انرژی متصل است و یا در حال شارژ یا شارژ کامل است. نمونههایی از حالتهای با راندمان بالا عبارتند از حالت عادی بای پس و حالت عادی بای پس تصحیح شده ضریب توان (PFC).
- حالت انرژی ذخیره شده (حالت باتری) – UPS بار را با استفاده از برق DC از دستگاه ذخیره انرژی تغذیه می کند زیرا منبع برق ورودی AC است.
* یو پی اسهای آماده به کار را می توان دارای حالت عادی بای پس به عنوان تنها حالت عادی در نظر گرفت.
** بسیاری از UPSهای تعاملی Line میتوانند ترانسفورماتورهای تنظیم خودکار ولتاژ (AVR) خود را خاموش کنند و اساساً در هنگام انجام این کار در حالت عادی بای پس کار میکنند.
سخن پایانی
کارایی، عملکرد و کاربرد دستگاه یو پی اس بر اساس استاندارد IEC معیار بسیار مناسب و خوبی برای خرید این سیستم به شمار میرود که ممکن است برای کار خود به آن نیاز داشته باشید. دستهبندیهای قرار داده شده در این استاندارد به صورت کلی به شکل AAA-BB-CC نوشته میشود. برای مثال دستگاه یو پی اس که در دسته VFI-SS-11 قرار دارد از فرکانس و ولتاژ مستقل بوده و شکل موج خروجی سینوسی دارد که یک جریان بدون وقفه در اختیار این دستگاه قرار میدهد. در این مطلب سعی بر این بود که تمامی موضوعات مهم و مربوط به این زمینه را به صورت کامل برای شما شرح دهیم.
در صورت تمایل به دریافت اطلاعات بیشتر و یا خرید یو پی اس با کیفیت و تجهیزات مربوط به آن میتوانید با مرکز نامیرا نیرو در ارتباط باشید. پشتیبانی 24 ساعته 7 روز هفته، تضمین قیمت، ضمانت کیفیت برتر محصولات، گارانتی بدون قید و شرط، تحویل سریع در تهران، شهرهای بزرگ و شهرستان ها به دلیل داشتن نمایندگی های فعال در کلان شهر های ایران جهت توزیع محصولات و ارائه خدمات، از مزایای این مرکز است. همچنین ارائه خدمات بازدید، نصب، سرویس نگهداری و تعمیرات سیستم های برق اضطراری، میتواند تجربهای بی نظیر برای شما در هنگام مواجه با مشکلات مختلف باشد.